Brazz Brothers & Kampen - kloden rundt!

(Oslo/PULS): Regjering & Storting & Jan Petersens kulturminister Trond Helleland - ja, hele kostebinderiet av bevilgende myndigheter - de burde vært tvangsplassert på stoler i Oslo konserthus i går kveld: Hva amatørene i Kampen Janitsjar kan få til! Det jeg forsøker å få sagt, høyt og tydelig, er at landets korpsbevegelse er i ferd med å råtne på rot - og hva hadde Kampen Janitsjar vært uten et titalls skolekorps i Oslo og omegn? Og hva hadde ikke, i neste omgang, to stappfulle konserthus under Oslo Jazzfestival 2001 måttet unnvære? Og hva hadde ikke de elleville seks i Brazz Brothers gått glipp av?!


Brazz Brothers & Kampen Janitsjar / /


Om vi i denne omgang holder Sula utafor, har Brazz Brothers sine røtter dels i Statene, dels i Afrika. Utallige har turene etter hvert blitt, med det resultat at nordvestlendingene har den fremmedlandske musikken under huden så det holder.


KAMPEN JANITSJAR: Send dem sør -og vestover! ( )

Og deres komp for kvelden? For snart to år siden gjennomførte Kampen Janitsjar en sagnomsust tur New Orleans og dalstroka innafor, ei reise det vil ta minst en Kampen-generasjon å renske fra bandets daglige liv og levnet. Korpsmusikere har som regel sans for dixieland-musikken, men intet korps kan New Orleans-kulturen som Kampen kan den.

Seks timer fikk de sammen på forhånd. Så satt det der - et to timer langt program...

Trompetisten Jarle Førde introduserte et av numrene som inspirert av et afrikansk marked, la oss si i Daar Es Salam. Han kunne gjerne satt det som overskrift for så godt som hele konserten. Kampen & Brass Brothers syder og koker som Marrakesh en travel ettermiddagstime! Og det altså fullstendig uavhengig av om tonene har utspring i afrikansk eller amerikansk kultur.

De som noen gang må ha lurt på om musikk er et internasjonalt språk, ville ikke trengt mer enn ti minutter i Oslo konserthus for å skjønne at de kunne legge grublinga til side.


MARCUS LEWIN: Trenger ikke mer enn en trommestikke for å lage show. ( )

Stikkord: Lytte & Observere - så tar vi det derfra. Brazz Brothers trenger ofte ikke annet enn en grunntone i ryggen for å ta oss med på den mest hårreisende ferd mellom juglete salgsboder. Likevel låter det helt naturlig, da de tar oss tilbake til Scott Jopins New Orleans anno 1889. "Original Rags" svinger som et uvær, og borti kjøkkenavdelinga i Kampen kan de mer enn å slå på stortromme: Xylofon-solo'n var glitrende - og så vi kanskje ikke noen smått forbausa, hevede Brazz Brothers-øyebryn...?

Lyden - konserthuset er ikke kjent for enkel akustikk - var for øvrig praktfull. Ja, i "I Surrender All" kunne vi virkelig føle vib'ene fra menigheten i baptistkirken. Tenk at dette forargelsens hus på no time kan omgjøres til et Herrens Hus!


HELGE FØRDE: Et soundmessig midtpunkt i Brazz Brothers. ( )

Det tok av. Så til de grader at maestro Thingnæs - som i kveld egentlig bare stakk innom som solist - benytta første og beste anledning, mens han likevel var på podiet, til å vise bandet sine voksne labber: - Ned, gutter...! Ned!

Kjære Ellen Horn. Om du vil stemple ett eneste vedtak før du må forlate din post - utføre en eneste gjerning du garantert vil bli huska for:

Send denne gjengen - konstellasjon Brazz Brothers & Kampen Janitsjar - på rundtur til Afrika og Amerika! Zuluer & indianere & cowboyer & stammehøvdinger & rock'n'roll'ere; de kommer til å gå kollektivt bananas! Hoppe opp i trærne og rive Bud'en ut av kjølediskene!


Del på Facebook | Del på Twitter

The Brazz Brothers: Aquarium

(06.11.01) Etter å ha utforska de fleste kontinent, og henta inspirasjon fra flere kilder enn de fleste musikanter og band, var det vel bare rett og rimelig at The Brazz Brothers - opprinnelig fra ytterst i havgapet på øya Sula på Sunnmøre - gikk undervanns for å finne ny inspirasjon. Helt nytt territorium er det jo heller ikke for de ustoppelige brazzistene.


The Brazz Brothers & Povl Dissing: Aftenvind

(10.11.00) Åge Aleksandersen har levert store bidrag til de siste tiåras musikalske skatt i kongeriket. Også på andre områder har han vært en mer eller mindre frivilig katalysator: I forbindelse med den store og velfortjente hyllesten som blei han til del i 1992, "Æ", fant et eller annet klokt menneske ut at å sette sammen The Brazz Brothers og danskenes usedvanlige tekstformidler Povl Dissing til å gjøre "Lys Og Varme" kunne føre til noe vakkert. Om det gjorde... Brødrene Brazz og Dissing fant hverandre noe så voldsomt og har siden møttes med ujevne mellomrom, bl.a. på Copenhagen Jazzhouse 9.desember i fjor.


Brazz Brothers på den afrikanske stasjon

(26.03.00) Brazz Brothers er blant Skandinavias mest originale band. Samtidig er de en gjeng genuine underholdere.


The Brazz Brothers minnes Lester Bowie

(11.11.99) - Trompeteren som var musikken,- aldri likegyldig. Satte sin frase alltid til rett tid,- alltid med den tonen og det uttrykket du ikke hadde forventet. Og så utgangen,- mot noe nytt og spennende. Alltid. På vegne av The Brazz Brothers skriver Jarle Førde minneord over Lester Bowie.


The Brazz Brothers: Ngoma

(08.11.99) Noen vil kanskje påstå at undertegnede har ment at det aldri har kommet noen godt ut fra Sunnmøre. Det er beviselig feil, ferske omtaler av far og sønn Molvær i disse spalter, samt diverse hyldninger av brødrene Brazz – alle fra den lille bygda Langevåg, bør være tilstrekkelig. Her følger nok et bevis: Aldri har Brazz Brothers vært mer sprudlende og bedre.


Vossajazz; del 3

(29.03.99) Avslutningsdagen på årets Vossajazz kunne nesten ikke begynt bedre for undertegnede. Come Shine het kvartetten befolket av den ”nye” generasjonen norske jazzmusikere som på forbilledlig vis forbandt jazztradisjonen med et nåtids-uttrykk.


Fight the Fight: Shining

(18.04.24) «Shining» er den siste av fire singler før fullengdeskiva «Shah of Time» kommer i mai. Tidligere har vi fått «In Memory», «12800» og «Monarch», som sammen med en høyst vellykket Europaturné med Leprous i vinter/vår har gitt bandet en solid økning i fanskaren.


Storm setter forventningne høyt med ny singel

(18.04.24) Storm har raskt blitt en yndling her i huset, først med konserten på Tons of Rock i fjor, deretter med «After a Lie». At de er booket til Downloadfestivalen overrasket vel ingen?


Remastret Munch vekker åttitallsnostalgien

(17.04.24) Når mine jevnaldrende klager over hvor gamle de er blitt, tenker jeg bare: «Ha! Hadde jeg vært yngre hadde jeg aldri hatt så mange sjukt feeeete konsertopplevelser!!!». Ikke minst fordi jeg fikk oppleve Munch live.


New Model Army: Unbroken

(16.04.24) I snart 44 år har New Model Army gitt oss bra musikk. Hver gang ei ny skive annonseres lurer jeg på om dette blir den første dårlige. Et band må da gå tom for gode låter etter så mange år?


Feminisme according to SKAAR

(14.04.24) Fra Mad Woman til Mad Women. Ingen av deltakerne synes å være veldig gale, vil nå jeg si. Bare sjukt gode.


Chris Connelly setter ord på hjemlengsel

(14.04.24) Årets (ikke-)aprilsnarr var meldinga om ei ny skive fra multiinstrumentalisten Chris Connelly. På «The Lives and Loves of the Serial Homesick, Volume 1» har han skrevet alt og trakterer både elgitar, akustisk gitar, saksofon, perkusjon, synth, bass og munnspill. I tillegg til vokalen da, den deilige stemmen hans som mest av alt minner om en skotsk David Bowie.