Dirigenten vår

Oppdatert 04/10-23, 11:11

Leif Arne Tangen Pedersen

Klarinettist med dirigentstav

-Mitt mål er at vi skal ha det gøy sammen og at alle har lyst til å få det til å låte best mulig, sier nytilsatt dirigent i Sagene janitsjarkorps, Leif Arne Tangen Pedersen (58).

For første gang har SJK fått en treblåser som dirigent. Leif Arne er soloklarinettist i Oslo-filharmonien, en jobb han har hatt siden 1990. I tillegg er han professor ved Norges musikkhøyskole og dirigerer alle de profesjonelle millitærkorpsene i Norge jevnlig.

Godt inntrykk

Men amatørkorps har han ikke dirigert på 20 år.

- Jeg har alltid likt det, men har ikke hatt tid før nå. Nå er jeg ikke kunstnerisk leder i noen forsvarkorps lengre og hadde lyst å prøve igjen. Så nå har jeg faktisk to amatørkorps! Opus 82 i tillegg til Sagene, sier han.

- Hva slags inntrykk har du av SJK så langt?

- Jeg har så langt et veldig godt inntrykk. Sagene består av en gjeng blide og glade amatører, som virker å være en godt sammensveiset gjeng. Det vil alltid være noen utfordringer, uansett hvilket nivå man er på. Det viktigste for meg er å få det til å klinge så fint det lar seg gjøre, sier Leif Arne og legger til at han håper at alle får lyst å øve litt mer. For øving kan det aldri bli for mye av.

- Kan korpset forvente noen dramatiske endringer med deg som dirigent?

- Nei, jeg ser ingen behov for dramatiske endringer, dette er et velfungerende korps. Kanskje vi bytter ut noen noter etter hvert, men jeg er svært fleksibel på hva jeg dirigerer. Jeg liker mye, sier en så langt fornøyd dirigent.

Fulltidsmusiker

Leif Arne har vært musiker bestandig. Han ble født inn i en musikerfamilie i Porsgrunn. Faren var en glad amatør-klarinettist og alle spilte og sang i hele slekta. Selv ville han spille trompet i 10-års alderen, men faren sa at klarinett måtte det være, så det ble det det.

- Drømmen min var å spille i et militærorkester, forteller Leif Arne. Og det målet ble nådd. Han begynte som klarinettist i Forsvarets Stabsmusikkorps, og var der i to år før veien gikk videre til både Luftforsvarets Musikkorps og Kongelige Norske Marines Musikkorps, hvor han var kunstnerisk leder og sjefsdirigent.

Derfra gikk veien videre til symfoniorkestre. Først halvannet år i Musikselskabet Harmonie, deretter ble han oppfordret til søke Oslo-filharmonien. Den jobben fikk han, og de siste 35 årene har han vært der.

Puddel, mat og hytte

Man ser ofte musikere for seg som notorisk spillende. Men Leif Arne forsikrer at han så absolutt har flere interesser enn noter og instrumenter. Når han ikke har en klarinett eller en dirigentstav i hendene, er de gjerne i gang med matlaging i stedet.

- Jeg er veldig opptatt av kokkelering, mat og vin. Det er morsomt når det blir bra, akkurat som med spilling!

Han kjører motorsykkel til øvinger, han har hytte på Skeikampen og han elsker lange turer med sin 10 år gamle puddel. Fine sommerdager tilbringes gjerne i båt.

Men musikk har alltid vært viktig.

- Jeg føler at jeg har et meningsfylt yrke. Det er vanskelig å måle det vi skaper i kroner og øre, men vi vet at musikk har verdi for folk, sier han.


Edit

Siste bilder

  • Vellykket sommerkonsert 15.06.24 med Julie Dahle Aagård som solist
  • Sagene vår 2024: Vi er i gang
  • NM 2024: Klar for dyst
  • RM 2024
  • Klare til dyst hos Universitetet i Oslo
  • Vellykket nyttårskonsert!
  • Nyttårskonserten 2023: Ekstranummeret Brindisi
  • Høstkonsert 2023: Vel blåst!

Hva skjer?