Historien bak Sagene Festivitetshus

Oppdatert 16/02-21, 20:02

De nyeste bildene knyttet til Sagene Festivitetshus


Sagene Festivitetshus ligger i Holsts gate 3 i Oslo i et hus fra 1896. Det ble bygget som festivitetslokale, forsamlingslokale og teater. Områdets egen forfatter, Oskar Braaten, drev fra 1898 Nordre teater i huset. Stedet ble på folkemunne kalt "Afrika", og nevnes f.eks. flere steder i Oskar Braatens bøker og skuespill fra Sagene, men i virkeligheten var "Afrika" bare et navn som ble brukt i bøkene, og en omskrivning av "Asia", som var et forsamlingslokale i Sandakerveien. Huset er bygget i norsk dragestil, (1885-1910), som ligner sveitsisk dragestil og har typiske bonderomantiske farger.

Huset ble i 1907 kjøpt av Kristiania indremisjon og huset fikk navnet Indremisjonslokalet "Emmaus". Indremisjonen leide i 1916 ut huset til Kristiania kommune som kirke. Lilleborg kirke var i huset fra 1916 til 1966 og det ble satt inn orgel på galleriet. En av de mest kjente personlighetene som har vært knyttet til huset, er senere Biskop Dagfinn Hauge. Han var sogneprest i Lilleborg menighet blant annet under krigen.

Etter avvigslingen har huset blitt brukt som fritidsklubb og forelesningssal for Sagene lærerskole. Scenemaskineri, senking av gulvet i kjelleren, nye vinduer og ny inngangsdør i gavlveggen mot syd er forandringer som er gjort i huset. I perioden 1992-1996 holdt stiftelsen "Bootleg", et kulturverksted drevet av Ungdommens Mediesenter, til i huset.

Fra 1927 har Oslo kommune stått som eier, og i forbindelse med overtakelsen fikk kirkeinteriøret nytt korparti med korbue og maleri. Det ble også gjort utvendige endringer.

Sagene Janitsjarkorps har leid huset av Oslo kommune fra 1998. I tillegg til egen virksomhet har SJK drevet fremleie, først og fremst til kulturformål som konserter med kor, korps og orkester, amatørteater, revyer, skole mm. Også utleie til private, organisasjoner og virksomheter har bidratt til det økonomiske grunnlaget for drift og innvendig vedlikehold. Les mer om dette på nettsidene knyttet til huset.

Kulturetaten i Oslo har i perioden 2011 til 2015 stått for en omfattende rehabilitering og huset fremstår nå i sin gamle prakt med nye fasiliteter som tilfredsstiller kravene til universell utforming.


Edit

Nyttig

Her finner du alt du trenger å vite om Sagene Festivitetshus

Hva skjer i korpset?