Sagene helt til topps i Valencia

Sagene Janitsjarkorps under ledelse av sin dirigent Tom Skjellum vant sin klasse i musikkonkurransene i Valencia med hele 378 poeng av 400 oppnåelige, og fikk dessuten høyest poengsum av alle deltagende orkestre. Denne prestasjonen ble lagt behørig merke til i det kresne spanske korpsmiljøet, og Sagene har nå fått et aldri så lite "navn" her nede etter at korpset også gjorde det bra i 2001 med en 3. plass.

                 Korpskonkurransene i Valencia har røtter helt tilbake til slutten av det 19. århundret, og det er mye prestisje forbundet med å få delta her. Det er også mye formalisme og tradisjon knyttet til avviklingen, og kanskje på områder som er litt uvant for norske korpsmusikere. Man må bli invitert for å få delta, og det er et begrenset antall plasser tilgjengelig i hver klasse. Selve klasseinndelingen skjer på bakgrunn av korpsenes størrelse. Sagene deltok i "Segunda Sección", for korps mellom 51-80 musikere. I den øverste klassen deltar korps med inntil 150 musikere, og denne konkurransen foregår utendørs på kvelds/nattetid på tyrefekterarenaen midt i byen. Det var forøvrig en meget flott opplevelse å være tilstede her på arenaen lørdag kveld. Det er neppe noen andre steder et helt stadion hysjer på hverandre fordi noen er litt urolige mens korpsmusikk oppføres .. Siste korps var ferdig å spille 02.15 om natten uten at noen så ut til å være trøtte av den grunn!

Sagenes klasse konkurrerte i det flotte konserthuset, "Palau de la Música", en av mange kulturinstitusjoner som er samlet i det gamle elveleiet i byen. Her starter alle korps med en liten "pasodoble", men man velger selv hva man vil bruke. Sagene brukte Valdres-marsj av Johannes Hanssen. Denne musikken fikk ordentlig luft under vingene med Sagenes store besetning og den flotte akustikken i konserthuset. Dernest framførte korpset pliktnummeret Pietätsinn av den spanske komponisten Juan Enrique Canet Todolí og originalskrevet for anledningen. Som selvvalgt stykke hadde korpset valgt det krevende "Cantus Laetus" av David R. Gillingham, et stykke korpset også brukte under NM i Trondheim i 2005, der korpset deltok i elitedivisjonen. Vi var fornøyd med framføringen vår, og aldri har vel SJK mottatt slik hyllest fra et stort, men kresent publikum. Likevel kom resultatet som en meget positiv overraskelse under premieutdelingen i en fullsatt konsertsal - kl. 01.30!

I tillegg til konkurransedeltagelsen holdt korpset en stor konsert i byen Lorcha i fjellområdet utenfor Valencia. Dette ble også en flott opplevelse for både korps og tilhørere, der bl.a. Tine Thing Helseth briljerte på kornett med stykket "Napoli", til stående ovasjoner av landsbypublikumet.

Korpset var i Valencia en hel uke, og var totalt over hundre reisende med alle supportere som var med fra Norge. Det ble en behagelig oppladning med mye sol og bading i fredelige omgivelser på et flott hotell like sør for byen. Den tragiske T-baneulykken merket vi ikke noe til. Men forberedelsene til pavebesøket et par dager senere var i full gang. 1,5 millioner tilreisende krever sitt.

Konkurransene i Valencia var en stor og viktig etappe i en hektisk 80-års jubileumssesong for korpset. Allerede i midten av august drar korpset sammen med Torshovkoret og solistene Inger-Lise Walseth Kraft, Pål Rullestad og Eivind Bøksle til Tordenskiolddagene i Fredrikshavn for å oppføre "Tordenskioldkantaten" av Kjell Marcussen og Kjell Sørensen. Det er tredje gang ensemblet gjør dette, og vi er spesialinvitert av arrangørene der nede.

Etter dette starter innøvingen til vår store jubileumskonsert 5. november. Følg med på korpsets nettsider for mer informasjon utover høsten.


Edit

Flere bilder

Eldre nyheter

03 Jul 2006

Sagene vant i Valencia!

Av Steinar Kjærnsrød | Konkurranser

Korps og supportere er i lykkerus etter at Sagene Janitsjarkorps vant sin divisjon i den store internasjonale musikkonkurransen i Valencia i Spania.

27 Jun 2006

En siste påminnelse før Valencia

Av Steinar Kjærnsrød | Turinformasjon

Da er det like før det bærer løs! Har du husket alt? Sikkert, siden vi har mast så mye! Vi drister oss allikevel til en siste "mas"

19 Jun 2006

Påmelding til jubileumsfest - haster!

Av Steinar Kjærnsrød | Internnytt

Frist for påmelding er 6. juli, dvs. i prinsippet før vi drar til Valencia.