CARMEN!

Sagene janitsjarkorps satte opp operaen Carmen i desember i samarbeid med Torshovkoret. Vi gjennomførte fem forestillinger: 1., 2., 5., 7. og 8. desember. Les om våre fantastiske sangsolister og de andre som stod bak produksjonen.

                 Carmen har siden urfremføringen i 1875 fascinert publikum verden over. I desember kunne dere komme og høre oppsetningen i vår versjon – i vårt faste øvingslokale, Sagene festivitetshus. 

Regiansvarlig Nina HarteNina Harte. Foto: Henrik Glette.

Regiansvarlig for vår Carmenoppsetning var Nina Harte. Hun er utdannet danser i klassisk og moderne dans. Tidligere ansatt ved Den Norske Opera som danser. Hun har i tillegg danset ved en rekke teatre, og bl.a. arbeidet med Ingmar Bergman i hans filmatisering av Mozarts "Tryllefløyten". Harte er nå høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Musikalsk konsulent var Anne Nyborg. Hun var ansatt som solist på Den Norske Opera i 25 år. Har i tillegg en omfattende solistkarriere både innen opera og musicals. Hun er nå professor på operahøgskolen (Kunsthøgskolen i Oslo).

Kordirigent var Torshovkorets Lars Isdahl. Han arbeider som sanger og solist, først og fremst i messer og oratorier. Han dirigerer og har dirigert kor på Østlandet og i Trøndelag.

Dirigent Tom Skjellum.
Tom Skjellum. Foto: Henrik Glette.
Dirigent for korpset og selve oppsetningen var Sagene janitsjarkorps egen dirigent, Tom Skjellum. Han arbeider som musiker i Kringkastingsorkestret. Virker også som dirigent (Kringkastingsorkestret, Kristiansand Symfoniorkester, i de fleste militærkorpsene, div. produksjoner i NRK og andre prosjekter), arrangør og komponist.

Sangsolistene var:

Rita Therese Ziem (Carmen).
Rita Therese Ziem. Foto: Lene Løtvedt.
Hun er født og oppvokst i Bergen. Fra høsten 2007 studerer hun opera ved Kunsthøgskolen i Oslo med professor Barbro Marklund-Pêtersone. Tidligere har hun studert utøvende sang ved Norges musikkhøgskole (2004-2007). Hun har i denne perioden også vært utvekslingsstudent ved Hochschule für Musik und Theater ”Felix Mendelssohn Bartholdy”, Leipzig i Tyskland og ved Royal College of Music i London. Hun har deltatt i Master-classes med blant andre Roger Vignoles, Sarah Walker (UK), Håkan Hagegård (Sverige), Werner Nel (Syd-Afrika) og Hans-Joachim Beyer (Tyskland). April 2007 ble hun tildelt 2. pris i finalen under den nasjonale delen av Dronning Sonja internasjonale musikkonkurranse i Grieghallen, Bergen. November 2006 mottok Rita Therese Ziem førstepris under Ungdommens musikkmesterskap i Oslo. Vinteren 2006 sang hun rollen som Fortuna i operaen Poppeas kroning av Monteverdi ved Britten Theatre i London. Hun har ved flere anledninger sunget med Bergen filharmoniske orkester og ellers vært solist ved tallrike konserter i inn-og utland, blant annet London, Kiev, Trondheim, Oslo, Sverige og i Tyskland.

Rita Iren Heigre (Micaela)
.
Rita Iren Heigre.
Hun kommer fra Bryne i Rogaland og er utdannet ved Barratt Dues Musikkinstitutt og Statens Operahøgskole. Ved siden av studiene har hun medvirket i flere produksjoner i inn- og utland. Etter endt utdanning har Rita vært fast tilknyttet Den Norske Opera hvor hun har gjort en rekke roller, som 1. dame i Tryllefløyten, Musette i La Boheme, Stasi i Czardasfyrstinnen, Micaela og Frasquita i Carmen, Susanna og Grevinnen i Figaros bryllup, Nanetta i Falstaff, Echo i Ariadne auf Naxos, Sofie i Werther, Karolka i Jenufa og Piken i Dokkedoktoren. Rita er nå freelance sanger og har bla gjort Adina i Elskovsdrikken, Tosca i Tosca ved Operaen i Kristiansund, Mariza i Grevinne Mariza og Leila i Perlefiskerne ved Ringsaker Operaen. Det siste året har hun bla gjort Rosalinde i Flaggermusen på turne med Den Norske Opera og Micaela i Carmen på Oscarsborgoperaen. Hun har også reist landet rundt i regi av Rikskonsertene med forestillingen Vennskap på prøve. Rita har vært solist med ulike symfoniorkestre både i inn- og utland. Hun har også vært solist ved en rekke konserter i kirker og konserthus over hele landet. I årenes løp har Rita mottatt flere utmerkelser og stipendier for sin sang, bl.a. Edwin Ruud stipend for sangere 1995, Shellprisen i 1997, Essoprisen 2001 og oppfølgingsstipend fra Shell i 2002.

Teng Ying (Frasquita).
Teng Ying. Foto: Henrik Glette.
Hun er født I Kina og begynte å studere sang og musikk i Hebeiprovinsen nær Beijing. I 1997 flyttet hun til Sverige og studerte på musikkhøgskolens sangklasse i Gøteborg og Malmø. På den tiden var hun meget aktiv med kirke- og operakonserter. Høsten 2002 kom Teng Ying inn på operahøgskolen i Oslo hvor hun var elev til 2005. På operahøgskolen spilte hun roller som bl.a. Anna Reich i Die lustigen Weiber von Windsor, Lucy i Telefonen av Menotti, Gilda i Rigoletto av Verdi, Sour Angelica av Puccini, Ännchen i Friskytten av Weber. I tiden ved operahøgskolen tok hun sangtimer med Jan Sødal, Barbro Marklund og Mirjana Dancou. Nå tar Teng Ying timer med operasangeren Karin Mang-Habashi i Malmø.

Siv Iren Misund (Mercedes)
.
Siv Iren Misund. Foto: Henrik Glette.
Hun begynte sin klassiske utdannelse ved Barratt Due musikkinstitutt høsten 2000. De fem siste årene har hun studert sang hos Kjersti Ekeberg og avsluttet våren 2007 sin masterutdannelse. Under studietiden var hun med på operaens ungdomssatsning Izzat en kjærlighetsopera hvor hun hadde en av hovedrollene. Siv har deltatt på masterclasser med bl.a. Susanna Eken, John Lidal, John Noris, Randi Stene, Sarah Walker og Michael Harper.
Til tross for en klassisk utdannelse har Siv ofte jobbet i et musikalsk grenseland hvor jazz, soul og negro spirituals har vært like vesentlig som den klassiske musikken. Dette har gjort at hun har intressert seg for kabaret musikk og mer moderne klassisk musikk, spesielt den amerikanske, hvor visse elementer av denne musikken er flettet inn i den klassiske tradisjonen.
For tiden jobber Siv med en kabaretforestilling i sammarbeid med Hege Eide Vik og Hildegunn Hovde, samt er aktivt med på Oslo Operafestival 2007 og Live Opera i Oslo (den nyeste konsertsatsingen fra kulturentusiastene med ønske om å spre klassisk musikk til folket).

Patrik Landgren (Escamillo).
Rita Therese Ziem.
Han er født og oppvokst i Gøteborg og har studert på Operastudio 67 i Stockholm.
Våren 2006 avsluttet han sine studier ved Oslo National Academy of Arts, operautdannelsen Han har også studert hos lærere som Jan Sødal, Ingvar Wixell og Henry Herford. Høsten 2006 sang Patrik Black Bob i Let`s make an Opera på Den Norske Opera. Våren 2007 var Patrik på turne med Opera Nord der han sang Uberto i La Serva Padrona og i sommer gjorde han rollen som Greven i Il Marito Disperato på Fävikens Operafestival (Sverige) samt rollen Zuniga i Carmen på Oscarsborg.
Våren og høsten 2008 er han på turne med La Boheme der han gjør Schaunard. Av kirkemusikalske verk kan nevnes Juleoratoriet (Bach), The dream of Gerontius (Elgar), Mozarts requem, Carmina Burana (Orff). Andre operaroller: Don Giovanni. Guglielmo, Cosi fan tutte. Greven, Figaros bryllup. Herr Fluth, Die lustige weiber. Escamillo, Carmen. Zuniga, Carmen og Lescaut, Manon Lescaut.

Petter Udland Johansen (Don Jose).
Petter Udland Johansen
Han er født og oppvokst her på Sagene i Oslo. Han har studert ved Norges Musikkhøyskole med Ingrid Bjoner og Svein Bjørkøy som lærere. Etter Musikkhøgskolen studerte han ved Scola Cantorum i Basel (Sveits) og med tenoren Hans Peter Blochwitz. Petter Udland Johansen er etterspurt så vel av interpret av ”tideligmusikk” som opera- og konsertsanger. Han har medvirket i operaer som ”Orfeo”, ”Bortførelsen fra Seraille” og ”Acis og Gallatea”. Han har konsertert over store deler av Europa og USA som evangelist og solist i pasjoner og annen kirkemusikk. Med sopranen og harpisten Arianna Savall har han flere kammermusikalsk programmer fra middelalderen frem til vår egen tid.

Lars Isdahl (Morales).
Lars Isdahl. Foto: Henrik Glette.
Han tok over som dirigent for Torshovkoret fra og med høstsemesteret 2003. Han har dirigert kor på Østlandet og i Trøndelag. Lars arbeider også som sanger og brukes som solist først og fremst i messer og oratorier, men jobber innenfor alle klassiske sjangre. Han har vært solist i blant annet Händels Messias, Faurés og Brahms Requiem samt en rekke Bachkantater.

Georgios Plakaris (Zuniga).
Georgios Plakaris.
Han er født i Thessaloniki, Hellas 3. mai 1976. Han er utdannet sivilingeniør og jobber med utvikling av seismisk teknologi. Han har vært kormedlem siden barndommen og har gjennom årene sunget i barne-, student- og voksenkor nesten uten avbrudd i Hellas og senere i Danmark. Han flyttet til Norge etter et studieopphold i København i juli 2005 og begynte i Torshovkoret september 2005.


Carmen er en opera i fire akter av av franskmannen George Bizet (1833 – 1875), påbegynt i 1873 og uroppført i Paris i 1875. Dette var George Bizets siste verk. Handlingen foregår i Spania.

Kort fortalt handler Carmen om sigarettpiken og sigøynersken Carmen som forfører soldaten Josè og senere tyrefekteren Escamillo. Carmen og José blir straks stormforelsket, og intrigene kommer på løpende bånd. Hun er ikke vant et stillestående liv som kone og vil slettes ikke ha barn. José klarer ikke å få Carmen ut av tankene sine. Han er fortapt i hennes kjærlighet, men vet også at hun aldri kommer til å bli hans. Carmen forelsker seg etterhvert i tyrefekteren Escamillo og blir til slutt drept av José på grunn av sjalusi.


Edit

Eldre nyheter

05 Mai 2007

Mai måned er korpsmåned - også for SJK!

Av Steinar Kjærnsrød | SJK generelt

Selv om korpset fortsatt nyter de gode resultatene fra NM og stor konsert står for døren i juni, glemmer vi på ingen måte vår tradisjon som gatekorps. Innøving av gaterepertoar er alt i full gang.

24 Mar 2007

Hvem ble nr. 3 i NM Elitedivisjonen 2007?

Av Arrangementskomiteen i SJK | Konkurranser

Sagene - selvfølgelig! Overlykkelige SJK-medlemmer feirer velfortjent etter mange års langsiktig jobbing. 95 poeng!

11 Mar 2007

Sagene kom på 3. plass i Oslomesterskapet

Av Steinar Kjærnsrød | Konkurranser

Sagene kom på 3. plass med 91 poeng, slått av Sinsen Musikkorps med 92 poeng og vinneren Vestre Aker Musikkorps med 94 poeng.