Vi som (tror vi) øver i «Afrika»

Navnet på SJKs utmerkede interne Facebook-side bygger dessverre på en misforståelse. At Oskar Braaten brukte Sagene Festivitetshus i Holstsgate 3 som kulisse i «Ungen», er feil.

I arbeidet med å få opp blått skilt på veggen i fjor høst, var det mye fram og tilbake om hva som skulle stå på den begrensede plassen på skiltet. Det ville være naturlig å ta med «Afrika»-momentet, men jeg hadde hørt om skepsisen til at dette var riktig. Kilden var tidligere pensjonert kulturmedarbeider i Sagene bydel, Øivind Hartmann, en meget hyggelig Sagene-venn gjennom et par tiår.

I et søk på Nasjonalbiblioteket om Oskar Braaten fant jeg en biografi skrevet av Aage Lind utgitt i 1962 . På side 11 kommer de avgjørende ordene i omtalen av Sandakerveien 14 «Smedgården»:

I denne forholdsvis store trebygningen lå i sin tid ølsjappa og dansesalen «Asia», omdøpt til «Afrika» i Braatens skuespill «Ungen».

På min skolevei fra Sandakerveien 20 til Sagene skole fra 1958 til 1965 passerte jeg nummer 12, Oskar Braatens første hjem. Her bodde han til han var 5-6 år. Huset lå på hjørnet av Sandakerveien og Marcus Thranes gate. (Ring 2) Huset måtte vike plassen ca. 1970 da Direktoratet for sivil beredskap ble bygget der. «Afrika» var i naboeiendommen på oversiden.

Ingressbildet i denne artikkelen er fra 1930-tallet og viser Oskar Braaten tilbake utenfor sitt første hjem. Senere i flyttet familien til Holstsgate 2 på hjørnet mot Sandakerveien der han bodde fram til 18-årsalderen.


Edit

Flere bilder

Eldre nyheter

12 Des 2020

SJK sprer juleglede

Av Steinar Kjærnsrød | Spilleoppdrag

I en utfordrende tid hvor det er vanskelig å møtes fullt korps for å spille sammen og for andre, har SJK lansert et nytt tilbud for bedrifter, borettslag og alle andre som ønsker å få litt julestemning

29 Okt 2020

Endelig – første konsert med ny dirigent

Av Ingeborg Volan | Konserter

Da Rune Halvorsen overtok taktstokken i Sagene Janitsjar i slutten av januar, trodde han det skulle bli intens oppkjøring for å bli klare til NM i mars. Slik ble det ikke. Første konsert med «nydirigenten» måtte vente til slutten av oktober.

27 Okt 2020

Hedret av Kongen

Av Sissel Ambjør | Konserter

Tom Skjellum, Sagene Janitsjarkorps' mangeårige dirigent, ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje under korpsets konsert i Sagene Festivitetshus søndag 25. oktober.