Kulturelle krefter fra bydel Sagene-Torshov gjør suksess i Danmark

Helgen 6.- 8. september var et ensemble på 100 musikere og sangere fra Torshovkoret og Sagene Janitsjarkorps deltagere under ”Tordenskiolddagene 2002” i Fredrikshavn. Ensemblet gjorde stor suksess med sin framføring av Tordenskiold-kantaten av den norske komponisten Kjell Marcussen, med tekst av Kjell Sørensen.

Torshovkoret under sin leder Tom Wiklund og Sagene Janitsjarkorps under sin dirigent Tom Skjellum har samarbeidet om kulturinnslag i bydelen ved flere anledninger de siste årene. De har for eksempel gitt konserter basert på Oskar Braatens ”Ungen” med musikk av Egil Monn-Iversen, og i ”stilriktige” omgivelser i bydelen. Framføringene skjedde ute ved Hjula Veveri og i Sagene Festivitetshus, også kjent som forsamlingslokalet ”Afrika” i Braatens romaner.

I juni gikk så kor og orkester sammen igjen og oppførte den storslåtte Tordenskiold-kantaten av Kjell Marcussen og Kjell Sørensen ved Karpedammen ved Akershus festning, denne gangen forsterket med profesjonelle sangsolister – Inger-Lise Walseth (sopran), Pål Rullestad (tenor) og Eivind Bøksle (bass). I arbeidet med denne konserten var orkesteret i kontakt med foreningen ”Tordenskiolds Soldater” i Danmark i forbindelse med bruk av deres bildemateriell til PR-materiellet som ble utarbeidet. I kjølvannet av dette fikk så hele ensemblet en stående invitasjon til å delta under de årlige Tordenskiolddagene i Fredrikshavn 6. – 8. september.

Dette takket man ja til og dro avgårde til Fredrikshavn uten helt å vite totalomfanget av arrangementet. Det skulle vise seg å være imponerende. Vår sjøhelt Peter Wessel Tordenskiold betraktes nok av våre danske brødre som like mye dansk som norsk, og for så vidt med rette. Peter Wessel var født i Trondheim men dro til Danmark i ung alder og tok sin sjømilitære utdannelse der. Han ble senere adlet for sin innsats i den store nordiske sjøkrigen og tok etter det tilnavnet Tordenskiold. Takket være ham, ble svenskene påført nederlag etter nederlag, og særlig kjent er Tordenskiold for det berømte slaget i Dynekilen, der svenskene bokstavelig talt ble tatt på sengen.

Foreningen ”Tordenskiolds Soldater” har avgreninger i både Norge og Danmark, og forsøker å holde en del av våre felles dansk-norske historie vedlike ved å arrangere årlige ”Tordenskiolddager” i Fredrikshavn, der Tordenskiold hadde base. Mens arrangementet pågår syder byen av liv, og både mennesker og omgivelser ”pyntes” opp i tidsriktig drakt. Særlig imponerende var det å se alle de flotte kostymene som gamle og unge gikk rundt i. Det arrangeres da også kurs i å sy disse kostymene, og kursene har deltagere fra Norge og Sverige også. Handelsstanden deltar ved å flytte mye aktivitet ut i gatene, samtidig som det legges vekt på å vise fram gammelt håndverk og kunsthåndverk.

Ulike grupper deltar fra både Norge, Sverige og Danmark og det avholdes forskjellige arrangementer i tidsriktig ånd. Det hele kuliminerer med en gigantisk iscenesetting av en eller flere episoder fra noen av de mange sjøslagene Tordenskiold deltok i. I år deltok også de norske seilskutene ”Christian Radich” og ”Sørlandet” under Tordenskiolddagene, og hadde ”roller” under det avsluttende slaget. Med 1812-overtyren som lydteppe og en serie ekte kanonskudd var det meget imponerende og livaktig ”slag” som ble framført og med mange hundre statister.

Tordenskiold-kantaten beskriver scener fra Tordenskiolds liv og passet selvfølgelig veldig godt under dette arrangementet. Ensemblet var denne gangen forsterket med ti medlemmer fra Vollenkoret i Asker, og høstet ovasjoner for sin framføring av kantaten. De enkelte scenene ble informativt bundet sammen av ”fortelleren” Per-Olaf Winge (bildet til venstre), som vanligvis er å finne som slagverker i orkesteret. Allerede nå snakker arrangørene om å gjenta dette neste år, men med Tordenskiold-kantaten i en enda mer sentral rolle under arrangementet.


Edit

Flere bilder

Eldre nyheter

09 Sep 2002

Egmont-spillingen 30.09 utsatt

Av Arrangementskomiteen i SJK | Internnytt

Innvielsen av det nye bygget til Egmont Forlag er utsatt.

27 Aug 2002

Romfordeling Danmark og lugarfordeling på båten

Av Arrangementskomiteen i SJK | Turinformasjon

Vi har nå lagt ut de endelige listene over hvem som skal dele rom med hvem

26 Aug 2002

Ultrakort program for turen til Fredrikshavn

Av Arrangementskomiteen i SJK | Turinformasjon

Her er en kort oversikt over de viktigste tingene som skal skje og som vi må huske i løpet av turen