Kammerkonsert med stor variasjon

Et stort messingensemble og treblåserensemble samt flere smågrupper framførte variert kammermusikk i Sagene Kirke en vintersur førjulskveld.

Men inne var det både lys og varme, og et stort messingensemble på hver side av galleriet åpnet kammerkonserten med Giovanni Gabrielis Canzon septimi toni #1. Gabrieli (født mellom 1554 og 1557) var en italiensk organist og komponist. Han var en av sin tids mest innflytelsesrike musikere, og representant for overgangen mellom renessanse-  og barokkmusikken.

Brann og trafikkork

Så overtok to klarinettensembler koret og framførte først andre sats fra Eine kleine Nachtmusik av W.A. Mozart, et meget kjent verk skrevet i 1787, og Bagatell av den amerikanske komponisten Clare Grundman. En klarinettkvartett avrundet med Fuge i G-moll av J.S. Bach.

Deretter flyttet fokuset seg fra koret og ut i kirkerommet, hvor et baryton/tuba-ensemble satt klar for å framføre blant annet Bourrée fra Händels Music for the Royal Fireworks. Verket ble komponert til det kongelige fyrverkeri (kong Georg II av Storbritannia) i Green Park i London den 27. april 1749. Scenen var spesialbygget for anledningen. Forestillingen ble ikke like suksessfull som musikken. Den enorme trebygningen/scenen ble truffet av fyrverkeri på avveie og tok fyr. Og over tolv tusen mennesker, som hadde betalt to shilling og seks pence hver for å se forestillingen, skapte en tre timer langt trafikkork av hestevogner. En minnerik aften for de fleste altså, og musikken er blant Händels mest kjente. Ensemblet fulgte opp med Ave Maria av Jacob Arcadelt, Loch Lomond, trad. skotsk sang arrangert av James Garrett samt Hark the Herald Angels Sing av Felix Mendelssohn.

Storslått avslutning

Så var det igjen å flytte fokus tilbake til koret, hvor alle messingblåserne og slagverkerne satt klare for å gi tilhørerne en flott framføring av Intrada – Herre Gud ditt dyre navn og ære, arrangert av bergenseren John Brakstad (født 1940). Brakstad har bakgrunn som dirigent, komponist og arrangør for Frelsesarmen.

I mellomtiden gjorde en blåsekvintett seg klar i kirkerommet, bestående av fløyte, obo, klarinett fagott og valthorn. Kvintetten framførte fire satser fra Haydns Divertimento.

Deretter overtok en messingkvintett kirkerommet, med kjente perler på rad og rekke: Ain't Misbehavin' av Fats Waller, Christmas Crackers, trad. arrangert av John Iveson: Jingle Bells – Deck the Halls, A Carol Fantasy og We Wish You A Merry Christmas.

Så var det tid for alle treblåserne å ta plass i koret. De spilte Irish Tune from County Derry av Percy A. Grainger, March Past of the Kitchen Utensils av Ralph Vaughan Williams og The Peace, også den fra før nevnte The Royal Fireworks.

Avslutningsvis var hele korpset på scenen, og framførte den nydelige korallen Choral Prelude Sleepers, Wake av J.S. Bach.

En svært vellykket konsert på alle måter – bare synd ikke flere publikummere hadde funnet veien til Sagene kirke


Edit

Flere bilder

Eldre nyheter

09 Nov 2018

Fra korps til kammer

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

En hektisk høst avsluttes snart med en kammerkonsert i Sagene kirke 10. desember

21 Okt 2018

En fredagskveld med bare korps

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Ikke noe tant og fjas eller dill og dall, men rett og slett bare korps. I anledning musikkorpsenes år og Norges Musikkorps Forbunds 100-års jubileum inviterte Sagene Janitsjarkorps til konsert med tradisjonell korpsmusikk på programmet fredag 19. oktober.

29 Sep 2018

Nå er det korps for alle penga ...

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

Høstens konsert går av stabelen 19. oktober og har fått tittelen "Bare korps" i anledning musikkorpsenes år 2018