Endelig – første konsert med ny dirigent

Da Rune Halvorsen overtok taktstokken i Sagene Janitsjar i slutten av januar, trodde han det skulle bli intens oppkjøring for å bli klare til NM i mars. Slik ble det ikke. Første konsert med «nydirigenten» måtte vente til slutten av oktober.

- Søndag 25.oktober 2020 kommer jeg alltid til å huske. Å spille den første konserten med SJK etter at jeg tok over som dirigent, var en merkedag i seg selv. Den ble festet i hukommelsen for alltid da min forgjenger som dirigent, Tom Skjellum, mottok Kongens fortjenstmedalje fra ordfører Marianne Borgen. Ikke bare har Tom vært en bauta i norsk korpsmiljø siden jeg selv begynte å spille i Greåker Musikkorps og Sarpsborg Ungdomskorps tidlig på 80-tallet, men vi har også sittet ved siden av hverandre i KORK i nesten 15 år. Tom er en kollega jeg savner på jobb, og det var så flott å være med da han fikk den høyst fortjente honnøren for sitt arbeid med SJK gjennom en mannsalder, sier Rune Halvorsen etter konserten.

På grunn av koronapandemien ble det også en annerledes konsert. Korpset fylte ikke bare scenen, men hele øvingslokalet i Holsts gate. Under 20 publikummere fikk plass i lokalet under konserten, som i stedet ble filmet og vil bli strømmet digitalt i etterkant. Men musikalsk ble det en festforestilling med klassiske verker: Gustav Holsts første suite for militærorkester og Modest Mussorgskys kjente «Bilder på en utstilling». Dette verket ble opprinnelig skrevet basert på bilder komponisten så på en utstilling. I den digitale versjonen av Sagene-konserten blir musikken bildelagt av dokumentarfotograf Jan Johannessen. I tillegg bød konserten en urfremføring av verket «flót» av den norske komponisten Karsten Brustad. Komponisten var selv på plass da stykket hans ble fremført for aller første gang.

- Det å spille musikk med komponisten til stede på konsert, er alltid spennende i mine øyne, og det er herlig å oppleve at musikantene i SJK satte pris på å spille musikk ingen andre tidligere har framført, sier dirigenten.

Rune legger ikke skjul på at oppstarten med Sagene ble en annen enn han hadde forestilt seg.

- Da jeg tok over Sagene Janitsjar i slutten av januar i år, sto anledningene i kø for å presentere musikk vi hadde planlagt å jobbe med. Vi skulle i konkurranser både regionalt og nasjonalt, og det var flotte konserter både utendørs og innendørs i sikte. Den globale pandemien satte en brå stopper for planene, og det syntes jeg var både trist og litt tungt å takle der og da. I en frivillig forening er de ukentlige øvingene en sosial møteplass som er viktig for alle i korpset, og musikken er ikke til bare for publikum, den er også en kilde til glede, rekreasjon og inspirasjon for de som er med og spiller.

Og dirigenten gleder seg til fortsettelsen, på tross av at pandemien ikke ser ut til å gi seg med det første.

- Medlemmene i Sagene Janitsjar har vist en interesse og entusiasme som har gjort min første tid i korpset minst like spesiell som om vi hadde spilt konserter sammen. Jeg har opplevd et felles løft for å ta vare på såvel smittevern som hverandre, og det har vært en fantastisk oppslutning om øvelser i alle former. Og det som er mest gledelig for meg som musikalsk ansvarlig: Når man er enige om regler for avstand, hygiene og forholdsregler med tanke på å holde seg hjemme, har jeg ikke én eneste gang opplevd at musikken kommer ut av fokus. Det er så utrolig bra!

Opptak fra konserten

Opptak er lagt ut på Youtube og tilgjengelig via lyd/videoarkivet på www.sjk.org.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter

DatoTittel

27 Okt 2020

Hedret av Kongen

Eldre nyheter

27 Okt 2020

Hedret av Kongen

Av Sissel Ambjør | Konserter

Tom Skjellum, Sagene Janitsjarkorps' mangeårige dirigent, ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje under korpsets konsert i Sagene Festivitetshus søndag 25. oktober.

25 Sep 2020

Historisk sus over øvingslokalet

Av Ingeborg Volan | SJK generelt

Et nytt, blått skilt på veggen markerer at øvingslokalet til Sagene Janitsjarkorps er en viktig del av Oslos historie.

29 Apr 2020

Vi er tilbake!

Av Sissel Ambjør | SJK generelt

Det er liv i Sagene Janitsjarkorps fortsatt. Aktiviteten har vært tilnærmet lik null de siste ukene, med unntak av et lite samspillsprosjekt som du finner lengre ned i saken. Men nå er det tillatt med gruppeøvelser igjen, og vi lover – 17. mai dukker vi opp.