Hedret av Kongen

Tom Skjellum, Sagene Janitsjarkorps' mangeårige dirigent, ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje under korpsets konsert i Sagene Festivitetshus søndag 25. oktober.

Ordfører Marianne Borgen sto for utdelingen av medaljen.

- Det er en stor ære for meg å dele ut H.M. Kongens Fortjenstmedalje til en av Oslos fremste kulturpersonligheter. Du hedres med Kongens Fortjenstmedalje for ditt lange og omfattende virke som dirigent, arrangør og musiker, samt for din betydningsfulle innsats for musikk, kultur og lokalhistorie, både på et profesjonelt nivå og ikke minst innenfor det frivillige musikklivet.

sa Borgen til en rørt mottaker. Og det var ikke bare Tom som var beveget av den høytidelige overrekkelsen. Flere av korpsets medlemmer måtte også tørke en liten tåre.

Tom feiret sitt 40-årsjubileum som dirigent for Sagene Janitsjarkorps i 2019. På nyttårsaften dirigerte han korpsets nyttårsmatiné, som ble hans siste som dirigent for SJK.

Tom har komponert og arrangert korps-, orkester- og scenemusikk i de fleste sjangere, noe som SJK har nytt godt av i 40 år. Gjennom alle disse årene har han vært en musikalsk inspirator med sin solide kunnskap og utdannelse innen musikkforståelse, direksjon, arrangering og instruksjon. Han har også vært en svært sentral bidragsyter i den lange prosessen med Sagene Festivitetshus slik det fremstår i dag. Få eller ingen andre korps har et lignende lokale til disposisjon for øving, konserter og sosiale arrangementer. For alt dette ble han utnevnt til det yngste æresmedlem i SJKs historie i 2009.

I 2010 fikk han tittelen "Årets NM-dirigent" i Norgesmesterskap i janitsjarkorps. I 2011 fikk han Bydel Sagenes miljø- og kulturpris "Lovisaprisen". I 2012 fikk han Norges Musikkorps forbunds hederspris "Musikanten". I tillegg til å ha hovedfag fra Norges Musikkhøgskole har han også studert i London, Chicago og Helsingfors.

Kongens Fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Annen omtale av utmerkelsen


Edit

Eldre nyheter

25 Sep 2020

Historisk sus over øvingslokalet

Av Ingeborg Volan | SJK generelt

Et nytt, blått skilt på veggen markerer at øvingslokalet til Sagene Janitsjarkorps er en viktig del av Oslos historie.

29 Apr 2020

Vi er tilbake!

Av Sissel Ambjør | SJK generelt

Det er liv i Sagene Janitsjarkorps fortsatt. Aktiviteten har vært tilnærmet lik null de siste ukene, med unntak av et lite samspillsprosjekt som du finner lengre ned i saken. Men nå er det tillatt med gruppeøvelser igjen, og vi lover – 17. mai dukker vi opp.

29 Feb 2020

- Musikk er livet mitt

Av Sissel Ambjør | SJK generelt

Det finnes ikke mye annet enn musikk i ulike varianter på Rune Halvorsens CV. Trommis og dirigent. Fra 1. januar overtok 53-åringen taktstokken i Sagene Janitsjarkorps.