Snart gir'n seg

Etter en enestående lang periode - 40 år! - har Tom Skjellum bestemt seg for å gi seg som dirigent i SJK ved årsskiftet. Ingen har betydd så mye i korpsets nittitreårige historie.

En tidlig maidag i 1952 ble Tom født. Han vokste opp i Seilduksgata på Grünerløkka, eller Grønnløkka som Tom og alle andre født på midten av forrige århundre, kaller det. Guttungen viste raskt mange talenter. Både ishockey-, fotball- og turnsporten tapte etter hvert kampen mot musikken. Skolekorpsdirigenten i ett av svært få brassband i Oslo lot det ikke gå lang tid før Tom ble satt ytterst på trompetrekka, og der ble han sittende i mer enn ti år.

Med en far som spilte kornett i Sagene Ungdomskorps, ble han tidlig introdusert for voksenkorpsmiljøet. Den gang var det utenkelig ikke å ha askebeger på notestativet og muligheter for pils i pausen. Tom ble aldri en røyker …

Da den grønne skolekorpsuniformen ikke lenger passet, var det derfor helt naturlig å trekke et par kvartaler oppover til Sagene skole og janitsjarkorpsets øvelser på loftet i gamleskolen. Året var 1968. 17 nye medlemmer det året resulterte i et etterlengtet oppsving for korpset. Plassen som solotrompeter var det ingen diskusjon om.

Målet om å leve av og ikke bare for musikken, kom tidlig for Tom. Etter videregående og deretter militærtjeneste i Gardemusikken i 1972, lyktes han å komme gjennom nåløyet for studieplass på det som i 1973 ble Norges Musikkhøgskole. Tre år senere startet han sin profesjonelle karriere som trompetist i KORK. Og han ble «ubrukelig» i konkurranser for SJK.

Underveis i sin lange karriere har Tom studert trompet og direksjon i London, Chicago og Helsingfors. Da dirigentjobben i korpset ble ledig i 1979 var Tom et naturlig valg. Med sitt grundige arbeid og mange gode initiativer og forslag til musikalske prosjekter brakte han SJK opp på et godt musikalsk nivå. Med dette utviklet korpset også et levende sosialt miljø og en trygg økonomisk plattform for videre satsing.

Tom komponerer og arrangerer korps-, orkester- og scenemusikk i de fleste sjangere, noe som SJK har nytt godt av i 40 år. Gjennom alle disse årene har han vært en musikalsk inspirator med sin solide kunnskap og utdannelse innen musikkforståelse, direksjon, arrangering og instruksjon. Han har også vært en svært sentral bidragsyter i den lange prosessen med Sagene Festivitetshus slik det fremstår i dag. Få eller ingen andre korps har et lignende lokale til disposisjon for øving, konserter og sosiale arrangementer. For alt dette ble han utnevnt til det yngste æresmedlem i SJKs historie.

Hans brennende engasjement for amatør- og lokalkulturen gjorde at han mottok Lovisa-prisen fra Sagene bydel i 2011. Og det høythengende hederstegnet «Musikanten» fra Norges Musikkorps Forbund er selvsagt med i samlingen.

SJK takker Tom Skjellum for hans fantastiske innsats og bidrag til utviklingen av korpset gjennom alle disse årene! Fra januar 2020 er det mangeårig kollega fra KORK, Rune Halvorsen, som overtar dirigentpinnen.


Edit

Eldre nyheter

17 Jun 2019

Møte med «kongen» på Myraløkka

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

I strålende sol og på sommerens hittil fineste dag inviterte SJK til konsert på Myraløkka for åttende gang lørdag 15. juni. Denne gang fikk publikum et møte med en av de store jazzsangerne, Nat «King» Cole.

04 Jun 2019

Myraløkka 2019: Solister, dirigent og orkester gleder seg!

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

Det er kun to uker igjen til den tradisjonsrike sommerkonserten på Myraløkka 15. juni, og på øvelsen 3. juni fikk vi for første gang besøk av solistene våre.

18 Mai 2019

17. mai i sol, sol og atter sol

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Finere 17. mai skal man lete lenge etter! Værgudene viste seg fra sin absolutt beste side, byen var stappfull av glade mennesker og Sagene spilte marsjer av hjertets lyst.