17. mai i sol, sol og atter sol

Finere 17. mai skal man lete lenge etter! Værgudene viste seg fra sin absolutt beste side, byen var stappfull av glade mennesker og Sagene spilte marsjer av hjertets lyst.

Sagenes program 17. mai har vært det samme i mange år - flaggheising i skolegården på Sagene, frokost (med fast 17. mai-meny), avmarsj til møtested i byen, barnetoget over Slottsplassen og til Rådhuset og til slutt konsert i borggården.

Allerede ved flaggheisingen kl 08.00 skjønte vi at det kom til å bli en varm og flott dag. Sammen med Sagene skoles musikkorps spilte vi Ja vi elsker, før det bar tilbake til eget hus og frokost en times tid. Korpsleder Tom delte ut hederspriser for lang og enda lengre tro tjeneste. Elsa Kuvene Skaret og Kjersti Wictorsen Kola fikk 5 års medalje mens Merete Skaug Sørensen fikk 25 års medalje.

Turen til byen gikk smertefritt nedover Markveien, Torggata, i ulente trikkespor i Storgata før vi svingte inn på festningsplassen litt etter klokka ti. Først klokka 11 var det vår tur å legge i vei ut i barnetoget.

Det var mye folk og strålende stemning oppover Karl Johan. Klapping og synging hørtes overalt. Kongefamilien fikk i år høre «Den norske løve» da vi passerte.

Det var varmt - til tider meget varmt med sola i ryggen oppover Karl Johan. Men den som nok slet mest, var fanebærer Pål. For selv om sola strålte, kom det noen vindkast innimellom som gjorde fanen tilnærmet lik umulig å holde. Konserten i borggården er en del av det offisielle 17. mai programmet i Oslo og oftest satt opp til kl. 13.00, uavhengig av hvilket nummer vi går i toget. I år gikk vi som nummer 50, og entret Rådhusplassen i det kanonene på Festningen ble avfyrt. Så da rakk vi en liten time med forfriskninger i sola før konserten startet.

Det var et yrende liv rundt Rådhuset, og ekstra mange hadde funnet veien til borggården i år og fikk nyte våre tradisjonsrike perler og rikholdige repertoar.

Noen 17. mai-funfacts fra Aftenposten:

  • 115 skoler deltok i årets barnetog i Oslo. Det var ikke nok til å slå fjorårets rekord, da deltok 121 skoler i barnetoget
  • I år ble barnetoget møtt av Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus (13), kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra (15), dronning Sonja og kong Harald.
  • Fra siden fulgte prinsesse Astrid og hunden Pepita med på barnetoget. Det er ikke tradisjon for at noen utenom konge- og kronprinsfamilien vinker til barnetoget fra balkongen. Andre følger toget fra vinduer.
  • Korps er en stor del av grunnlovsfeiringen. I Norge er det over 27.000 barn under 15 år som spiller i korps. Det gjør korps til en av de største aktivitetene for barn, nest etter fotball.
  • Is, pølser og brus er en naturlig del av nasjonaldagen for mange. Spesielt pølser. Nortura anslo i fjor at det selges 20 millioner pølser i løpet av 17. mai-uken. Det betyr snaut fire pølser per innbygger i Norge.

Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter

DatoTittel

19 Mai 2017

17. mai 2017

19 Mai 2016

17. mai 2016 vel gjennomført

Eldre nyheter

02 Apr 2019

Trygt plassert midt på treet i NM 2019

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Ingen fare for verken opprykk eller nedrykk – vi plasserte oss midt på treet under årets NM for janitsjar.

13 Des 2018

Kammerkonsert med stor variasjon

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Et stort messingensemble og treblåserensemble samt flere smågrupper framførte variert kammermusikk i Sagene Kirke en vintersur førjulskveld.

09 Nov 2018

Fra korps til kammer

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

En hektisk høst avsluttes snart med en kammerkonsert i Sagene kirke 10. desember