- Musikk er livet mitt

Det finnes ikke mye annet enn musikk i ulike varianter på Rune Halvorsens CV. Trommis og dirigent. Fra 1. januar overtok 53-åringen taktstokken i Sagene Janitsjarkorps.

Han har dirigert i mesteparten av sitt voksne liv. Å komme til Sagene er litt som å komme hjem, mener Greåker-mannen.

  • Jeg bodde på Sandaker da jeg studerte og vandret mye rundt i gatene på Torshov og Sagene. SJK og Sagene Festivitetshus visste jeg om allerede da. Å få være dirigent for et bydelskorps med lange tradisjoner har jeg sett fram til siden jeg fikk vite at jeg fikk jobben for snart et år siden, sier han.

La opp tidlig

Rune var bare seks år gammel da han begynte å spille trommer. Den ivrige gutten fikk lov å begynne i Tindlund Skolekorps og koste seg fra første dag. Taktfast, rytmisk og konsentrert. Det var bare en ting: Han kunne ikke fordra å marsjere! Inne-øvelsene var stas, ute-gåingen var et mareritt. Etter fire år med magevondt og store protester mot marsjering; foreldrene ga opp og Rune la opp.

Ideen om å gi gutten et instrument før idretten tok ham, falt i fisk. Trommestikkene ble byttet ut med fotballsko. Dag ut og dag inn. Men han glemte ikke trommingen helt, og som 14-åring gjorde han comeback. Skolemusikken ville han ikke tilbake til, men nå var han blitt gammel nok til å få lov å begynne i Greåker musikkorps. De tok imot unggutten med glede. Minimalt med marsjering men trommer i alle størrelser innendørs, ga musikkinteressen ny glød. Musikkinteressen har muligens gått i arv. Far spilte tuba og trommer, samt trekkspill til husbruk. Han lærte Rune noter allerede fra barnsben av.

Samarbeid er avgjørende

Fra å ha bodd lenge alene, består familien Halvorsen nå av fem.
- Det har lært meg mye om samarbeid, sier han. – Å få en hel familie til å leve og virke sammen, krever både planlegging og samarbeid. Vi må komme fram til ideene sammen. Det tror jeg er erfaringer som er nyttige å ha med seg også som dirigent. Et korps er et team som må virke sammen, akkurat som en familie. Alle Runes tre barn spiller. Datteren på 13 spiller trompet, og tvilling-guttene på seks trakterer hver sin cello.
- Musikk er livet mitt, kan du si. Både privat og på jobb, smiler han.

Svart belte i NM

Det er gått noen uker siden han sto foran SJK som korpsets nye dirigent. Øvelsene har i det store og hele gått med til jobbing fram mot NM for janitsjarkorps i Trondheim 28. mars.
- Hva er ditt forhold til NM?
- NM er gøy! Jeg har vært på alle siden starten i Trondheim i 1991, bortsett fra ett. Jeg har spilt og dirigert så lenge og i så mange ulike sammenhenger, at jeg kjenner veldig mange. Under NM treffer jeg masse kjentfolk, og det er rett og slett en morsom helg.
- Du har dirigert korps til seire i NM. Er plasseringen viktig for deg? MÅ du vinne?
- Nei, absolutt ikke. Jeg har vært med på gode resultater, og dårlige resultater. Det viktigste er å spille så godt vi kan. Og selvfølgelig skal det være morsomt! Musikk bedømmes subjektivt. Noen ganger har jeg vært svært fornøyd med gjennomføringen, men er dømt ned. Andre ganger har det gått motsatt.

Ingen dramatiske endringer

- Etter noen uker foran SJK – hvordan vurderer du sjansene i NM?
- Med god forberedelse, den rette innstillingen og klaff kan dette bli riktig bra. Mange definerer hvor godt korpset er etter plasseringen i NM. Det er ikke riktig, mener han.
Han er godt fornøyd med det han har hørt og sett av korpset så langt.
- Jeg er positivt overrasket over hvor greit det er å samle musikken. Det er homogent! Dette er et korps hvor folk er vant til å lytte, det skjønte jeg raskt. Jeg la også merke til med en gang at mange kommer godt forberedt til øvelsene. Jeg kom jo rett inn i oppkjøringen til NM. Det blir mye terping og gjentakelser. Det gjør at jeg blir godt kjent musikalsk med korpset.
- Kan korpset forvente noen dramatiske endringer med deg som dirigent?
- Nei, jeg ser ingen behov for dramatiske endringer, dette er et velfungerende korps. Kanskje vi bytter ut noen noter etter hvert, men jeg er svært fleksibel på hva jeg dirigerer. Jeg liker mye, sier en så langt godt fornøyd dirigent.

FAKTABOKS:

  • Rune Halvorsen har lang og bred erfaring fra dirigering i det profesjonelle musikkliv, og lang fartstid som dirigent og instruktør i det frivillige musikkliv. Han er siden august 2001 KORKs solopaukist. I perioden 2009 - 2018 hadde han samme stilling i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO).
  • Rune har tidligere dirigert flere store musikalske oppsetninger. I september 2016 var han dirigent for «Jubileumsbrudd», en urframføring på ca 70 minutter, skrevet av Kari Beate Tandberg og Karsten Brustad, framført av elever og lærere ved Sarpsborg Kulturskole.
  • Siden høsten 2018 har han vært dirigent og kunstnerisk leder for Østfold Symfoniorkester, etter å ha gjennomført prosjekter med orkesteret høsten 2016 (musikk av Johan Svendsen og W. A. Mozart, der Maria Angelika Carlsen var fiolinsolist) og høsten 2017 (Skapelsen av Joseph Haydn, i samarbeid med musikkavdelingen ved Greåker videregående skole).
  • I tillegg dirigerte han Kristiansand Symfoniorkester under en plateinnspilling i 2013 med Marte Wulff, og påfølgende konsert i Kilden høsten 2014. Siden våren 2007 har han dirigert KORK ved flere anledninger, spesielt ved innspilling av musikk til film, tv, teater og konsert. Blant annet "Harry & Charles" (TV-drama, musikk av Nils Petter Molvær), og musikken til «Julekongen» (julekalender 2012, musikk av Ginge). Halvorsen har også vært dirigent ved flere CD-utgivelser.
  • Hans dirigentlærere har gjennom årene vært John Dalene, Ingar Bergby, Jordi Mora, og Antoni Ros Marba. Han har også deltatt på mesterklasse med Jorma Panula, og hatt enkeltstående timer med Eivind Aadland og Kees Bakels.
  • Rune Halvorsen overtok Sagene Janitsjarkorps fra 1. januar 2020.

Edit

Flere bilder

Eldre nyheter

01 Jan 2020

Storslått og vakkert

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Til stående applaus takket vi av både et hektisk musikkår og dirigent Tom Skjellum med nyttårsmatinékonsert på årets siste dag. Nå kan 2020 bare komme!

19 Nov 2019

Nyttårsmatinékonsert som inngang til 2020 - på Sagene

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

SJK gjentar suksessen fra 2017/2018, og inviterer til nyttårsmatinékonsert i Sagene Festivitetshus kl 14.00 på nyttårsaften.

25 Okt 2019

Verdenskjent musikal på Sagene

Av Sissel Ambjør | Konsertreferater

Lysene er slukket for denne gang for en fantastisk oppsetning av Broadway-musikalen «Nine» i Sagene festivitetshus. Popfactory i samarbeid med SJK leverte fire forestillinger til stående ovasjoner helgen 18. - 20. oktober.