Fullt trøkk på første konsert med ny dirigent

Høstkonsert er alltid stas. Men når høstkonserten også var første konsert med ny dirigent, første konsert for en del nye musikere i korpset og repertoaret var ambisiøst som fy, var nervene litt ekstra i helspenn.

Heldigvis ble det fullt hus i Sagene festivitetshus da Sagene janitsjarkorps inviterte til klassisk høstkonsert 11. november. Korpset og dirigent Leif Arne Tangen Pedersen hadde satt opp et musikalsk ambisiøst program, så høstens øvinger har vært intense.

Men så ble resultatet ganske bra også. Det hele startet med George Bizets kjente «Toreador»-tema fra operaen Carmen. Første avdeling bød ellers på korpsklassikeren «Irish Tune from County Derry» av Percy Grainger og et av verdens mest framførte korverker, «O magnum mysterium» av dansk-amerikanske Morten Lauridsen.

Et høydepunkt før pause var «Autumn moods» med Inga Eeg-Henriksen som solist på obo. Eeg-Henriksen var solooboist i Forsvarets stabsmusikkorps fram til hun gikk av med pensjon. Dette verket ble spesialkomponert av Lars Erik Gudim til avskjedskonserten hennes og ble her gjentatt med originalsolisten til øredøvende applaus.

Ingen klassisk korpskonsert er komplett uten en marsj eller to. Og her fikk vi to – tsjekkiske «Textilaku» av Karol Pádivý som avslutning på første del, og selveste «Superman March» av John Williams som start på andre avdeling.

Etter kraftanstrengelsen «Superman» representerer, fikk både ører (og lepper!) bittelitt hvile i «Allerseelen» av Richard Strauss, før rytmeseksjonen virkelig fikk kjørt seg i «Danzón No. 2» av Arturo Márquez. Denne meksikanske dansen har utfordrende partier for både klarinett- og trompetsolister, men det er nok slagverkgruppa som er de største stjernene i dette nummeret.

Siste verk i konserten, en suite av Dimitrij Sjostakovitsj, har ofte feilaktig vært omtalt som «Jazz-suite». Det er faktisk en suite for vaudeville-orkester fra 1930-tallet, der særlig valse-satsen er kjent fra flere filmer (bl.a. «Eyes Wide Shut» av Stanley Kubrick). Korpset spilte fire satser fra denne suiten – en marsj, valsen, en dans og finalen.

Dette er teknisk krevende musikk i høyt tempo, så det var vel ikke fritt for at både konsentrasjonen og intonasjonen fikk bittelitt å slite med mot slutten av konserten. Likevel var både korps og dirigent svært godt fornøyde etter første opptreden sammen – og bra er det, for neste klassiske program venter allerede nyttårsaften!


Edit

Eldre nyheter

18 Jun 2023

Voi, voi - for en konsert!

Av Steinar Kjærnsrød | Konsertreferater

Lørdag 17. juni var det ikke bare sommervarmen som skapte varme i Sagene Festivitetshus. Sommerkonserten med Hovedøen Social Club fyrte opp både publikum og musikere, og markerte også avslutningen på vårsesongen for korpset.

06 Mai 2023

«Sagenevår» med SJK

Av Steinar Kjærnsrød | Konserter

Like sikkert som at bydelen arrangerer «Sagenevår» i starten av mai hvert år, like sikkert deltar SJK med marsjer og lightmusikk foran Sagene kirke

23 Jun 2022

Sommerlig hitparade på Myraløkka

Av Ingeborg Volan | Konsertreferater

Etter to år med et pandemi-nedstengt Norge og en rekke avlyste konserter var det en fryd for Sagene Janitsjarkorps å endelig kunne spille sommerkonsert på Sagene igjen.